torsdag 21 juni 2012

LCHF!

jag blir ofta ifrågasatt när jag berättar att jag äter LCHF och jag får slängt i ansiktet att det är farligt ex. för blodkärlen och kolesterolet.

en person som gav mig svar på mina frågor när jag började kolla upp det här med LCHF är läkare Andreas Eenfeldt. nyligen så har han lagt ut en föreläsning där han går igenom dem vanligaste fördomarna med LCHF och vad MODERNA RCT studier visar. hans föreläsning talar för sig självt!

ni hittar den HÄR väl investerade 46 minuter för både den som gillar och den som ogillar LCHF.

jag blev senast idag "ifrågasatt" när jag la upp min frukostbild på en facebook-sida. 

jag vet inte varför det är så att man blir ifrågasatt och nästintill påhoppad när man nämner LCHF. det verkar som om allmänheten tror att man äter 3 paket bacon stekta i 100 gram smör till varje måltid! det viktigaste för mig med LCHF är att jag blir fri från min IBS, alltså min magsjukdom. om jag äter 3 paket bacon på en dag (sunt förnuft) eller om jag äter mycket nötter (vilket man inte ska) eller STRESSAR (är 2-barnsmamma) så får jag naturligtvis ont imagen! så det håller jag mig undan! stressen är ju den svåraste nöten att knäcka... men håller jag mig till så bra naturlig mat som möjligt, med minimalt med tillsatser, ja då mår jag BRA!

och jag kan erkänna att första gången jag provade att äta enligt LCHF det var hösten 2010 så blev jag nästintill euforisk! på TREDJE dagen var min IBS som bortblåst! vi snackar om att jag har käkat antidepressiva mediciner i låg dos mot smärtan så ni kan tänka er hur lycklig jag var! sommaren 2008 slutade jag med antidep medicinerna för vi planerade bebis! man måste nämligen hålla uppe med just den sorten i tre månader innan man ens får tänka tanken - barn... min läkare SUCKADE och sa "men therese, det här funkar ju så bra! att du ska ställa till det!".  förvisso med glimten i ögat men ändå... sedan hade jag ONT dagligen tills jag blev gravid. under graviditeten mådde jag SÅ bra, hade inte alls mycket ont. min läkare hade varnat mig för att många med IBS får ett "helvete" när dem blir gravida - kul... när stora W var knappt året så hade min kompis TJATAT på mig ett tag om LCHF och jag tyckte inte hon lät klok i huvudet! jag var en definitiv "nej-sägare" till LCHF. så jag gick där och åt mina fiberhavregryn, åt min pasta och åt BRÖD och hade ont i magen. till slut började jag läsa på lite och upptäckte att otroligt många med just IBS hade blivit hjälpta och då bestämde jag mig! jag började äta LCHF som jag gör nu och blev som sagt bra på tre dagar och gick ner 7 kg på 7 veckor. en viktnedgång som jag höll trots att jag föll pladask för mitt sockerberoende vid jul ända tills jag blev gravid med lilla W. när jag var gravid vågade jag inte äta LCHF för det blev jag ju så himla varnad för. och det är min värsta tid någonsin när det gäller min IBS. jag hade tur med stora W, men den här gången, med lilla W  - vilka smärtor! lilla W blev större och större och kilona satt där dem satt och jag hade ont i magen... åt jag LCHF - nej... äter jag LCHF nu - ja och jag mår BRA och kilona börjar trilla av!

LCHF passar inte alla och jag menar inte att alla ska äta LCHF. jag anpassar LCHF efter mig och det jag mår bra av det äter jag!

men jag måste få äta den kosten jag vill utan att behöva förklara mig varenda gång!

vad händer när du berättar att du äter LCHF?

blir du ifrågasatt eller "accepteras" din kosthållning precis lika naturlig som ex. GI?

och du som INTE äter LCHF vad tycker du? 

för dig som är intresserad finns det en mängd bra bloggar! bl.a:

www.kostdoktorn.se
 Kostdoktorn.se
www.lifezone.se

 LifeZone

http://ceciliafolkesson.wordpress.com/

1 kommentar:

  1. Hej! jag håller med om det du skriver. fruktansvärt jobbigt när folk ska förklara för en att det är farligt att äta mer än ett ägg om dagen och att fett är livsfarligt. Jag hade nästan halverat mina blodfetter efter 1,5 år av LCHF..

    Låt dom hållas. jag lyssnar bara med ena örat. vill dom vara fast i sockerträsket och inte har viljan/orken att ta sig ur det, deras förlust.

    / Cecilia Folkesson

    SvaraRadera