lördag 30 juni 2012

bra mat i förskolan?

såhär står det i livsmedelsverkets broschyr om "bra mat i förskolan":

"Barn får i sig för mycket mättat fett, socker och salt. Det
beror på att de äter för mycket godis, glass, läsk och saft,
snacks och bakverk, och för lite grönsaker, frukt och fisk.
För att få ner intaget av mättat fett behöver de byta ut mellan-
och standardmjölk mot lättmjölk, och feta ostar och
charkuterivaror mot nyckelhålsmärkta. Ungefär en femtedel
av barnen är överviktiga eller feta. De flesta barn behöver
alltså inte äta mindre, utan bättre."

alltså stopp och belägg... ungar är feta för att föräldrar låter barnen äta SOCKER och POMMES FRITES och VITT BRÖD och DÅLIGA LIVSMEDEL! 

tror man verkligen att ungar får hjärt- och kärlsjukdomar för att dem dricker RIKTIG mjölk, äter RIKTIGT smör/bregott eller äter ost?

näej, alltså men om man äter omega-6 rik olja (ex.solrosolja), friterad mat, chips m.m m.m m.m så får man i sig en MASSA onyttigt mättat fett som ingen människa mår bra av inombords. 

men om en unge ska dricka lättmjölk så kan man väl lika gärna färga vatten vitt?

det enda vettiga i den här texten är "de flesta barn behöver alltså inte äta mindre, utan bättre". för det kan jag verkligen hålla med om!

mitt förslag är att ungar ska äta naturlig och bra mat - inte lättmargarin med 20 ingredienser och en radda med tillsatsämnen!

blir lite arg faktiskt...

4 kommentarer:

 1. Livsmedelsverket har alltid varit egenvalda riddare för "bättre" kost. Att de sedan har foten i smörbyttorna och deras neutralitet kan starkt ifrågasättas ger bara mer incitament till att ta väldigt lätt på deras utlåtanden. Behöver jag nämna chips? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo men visst är det så! livsmedelsverket har ma nju alltid sett upp till och jag litade blint på allt som var nyckelhålsmärkt och light produkter... att ämnen som karragen och E621 ens är tillåtna är ju ett skämt... + en miljon andra skruttämnen förståss!

   Radera
 2. Det är snart dags för revolution inom Livsmedelsverket tycker jag. De borde stormas och avsättas och så skulle vi kloka och medvetna föräldrar och människor ta över och visa vart skåpet ska stå. Tror tyvärr det är enda vägen att gå :) Håller med dig till 100 %. Må så gott! / Stefanie

  SvaraRadera
  Svar
  1. VERKLIGEN! inte en sekund för sent ;) när ska vi storma - jag är på ;) detsamma till dig och de dina!

   Radera