tisdag 7 augusti 2012

barnuppfostran...

vi har ju alla vår egen uppfattning om vad som är bra uppfostran och vad det innebär att vara en BRA förälder.

innan jag fick barn så sa och tänkte jag OFTA "det där skulle jag ALDRIG tillåta... göra...säga..." HAHA! tänk så naiv man var! (jag inbillade mig även att jag var "beredd" på om barnet skulle ha kolik för det hade ju min syster haft!)

här är en liten reminder-lista till mig själv på hur jag ALDRIG skulle göra:
 • jag skulle ALDRIG muta mitt barn med något så hemskt som G-L-A-S-S
 • jag skulle ALDRIG säga till mitt barn "då får du stanna här ensam så åker mamma hem utan dig"
 • jag skulle ALDRIG tillåta att min unge sprang runt sådär och skrek när man är på restaurang och café
 • jag skulle minsann INTE använda så mycket våtservetter som är fyllda med kemikalier
vad ska jag säga. när stora W skrikit för femhundraelfte gången att han VILL HA EN "klicklin-glass" (piggelin) - ja då får han det innan mitt huvud exploderar inne på ica maxi... och han kan mycket väl hinna med att få en till om mitt humör åkt hissen ned till jordens medelpunkt!

säger nog till stora W var och varannan dag att han minsann får stanna hemma eller i affären för NU åker mamma...

stora W har mer energi än en duracell-kanin så om han sitter ner i två minuter och fikar när vi är ute så är jag en MEGA-STOLT mamma!

oj och våtservetterna - bränner nog ett paket om dagen! till mitt försvar så använder vi bara rapsolja, ekologisk att bada ungarna i... 
piggelin till stora W!
       
piggelin på ett sätt som jag skulle föredra :)

det jag däremot vet med mig att jag ALDRIG skulle göra är att:
 • låta stora W cykla som en galning här utanför huset utan cykelhjälm, utan uppsikt tillsammans med ett gäng andra barn.
 • låta stora W (om sisådär två år) passa lilla W i sandlådan när jag är inne i lägenheten och inte har en aning om vad dem gör...
 • låta barnen ligga och vrålskrika utanför lägenheten när dem krockar med varandra på cykel utan att jag bryr mig så att grannen får kolla så att ungen inte gjort sig illa medan jag själv sitter i dörren och blippar med min telefon...
man är faktiskt skyldig att enligt lag ha cykelhjälm tills man är TOLV år (tror jag eller nåt).  och är man mellan 3-6 år så ska man DEFINITIVT ha en hjälm på hôvve!

att lämna barn utan uppsikt i sandlådan (vi snackar om ungar mellan enligt min uppskattning 2-6 år här) när man själv INTE ens är i närheten är enligt mig INTE OK! vad som helst kan ju hända!

att ignorera sitt barn, trots att kompisen går och säger till att dem har krockat med cyklarna men det inte var meningen och JAG (grannen alltså) får slänga igen dörrn och rusa fram till ungen som ligger pladask på marken och vrålskriker för att kolla så att allt är ok - det gör mig VANSINNIG! ännu mer arg blev jag när jag såg mamman sitta i dörröppningen med sin förbannade iPhone i högsta hugg utan att bry sig ETT DUGG om barnet. visst, stora W kan krokodil-grina rätt rejält MEN jag bekräftar honom alltid! säger exempelvis att "det är ok, du behöver inte gråta, det gick bra" eller något liknande. men jag skulle ALDRIG låta honom ligga störtgrinandes på marken utan att bry mig! tack och LOV så hade ungen som ramlade på marken cykelhjälm annars hade det kunnat gått riktigt illa, killen som krockade med honom hade dock inte det. sedan kan man ju fundera på varför fegisen therese inte sa till den blippande mamman... jag skyller på att jag är svensk och feg och är inpräntat med jante-lagen! (socionomen inom mig skäller förtvivlat kan jag säga över fegis-therese).

nej, nu letar vi hus på landet där närmaste granne är en kilometer bort så att jag slipper bli så vansinnigt irriterad över hur andra sköter om sina barn! NU kl. 23.50 har för övrigt andra grannens ungar ÄNTLIGEN slutat lekt elefanter i trappan och somnat! ett hus på landet var det ja!Lyckan 54
 drömmen just nu... ett hus på landet!

6 kommentarer:

 1. Åh vad jag känner igen mig. Har redan gjort en massa som jag ALDRIG skulle göra med mitt barn.

  /Marlene

  SvaraRadera
  Svar
  1. det betyder bara att du är mänsklig. och tro mig det blir "värre" men stackars barn nummer 2! ett under att lilla W ens överlevt så här länge ;)

   Radera
 2. Hjälm ska bäras av alla under 15 år. Det gäller sedan 2005 och SKA efterlevas. Jag som vuxen stoppar gladerligen småbarn utan hjälm och informerar vad som gäller. Vill de cykla utanför oss, så ska hjälm vara på, punkt slut. Även jag är svensk så att skylla på etnicitet känns lite sisådär... :-) Jag hoppas ni får ett fint hus med trevliga grannar, lägenheter är inte roliga när grannarnas ovanor (rökning, underlåtelse av uppsikt etc) stör något kollosalt, jag vet. Bit ihop och morska till dig nu vännen! Eller skicka ut maken istället :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. du ser! jag hade nästan rätt ;) och ungarna har jag ju sagt till! men dem vuxna lyser med sin frånvaro som sagt! få skicka ut M - han kan ju faktiskt INTE skylla på att han är svenska, haha!

   Radera
 3. what is that? make me hungry to see that...i hope can to try it...thanks

  SvaraRadera